Zuigerafdrukken op vochtige ramen

Dit fenomeen staat bekend als vernetting van het glasoppervlak. Zuigerafdrukken zijn alleen zichtbaar wanneer het glas vochtig is.

Siliconenresten van de glaszuigers blijven achter in de poriën van het glas, waardoor vochtdruppels zich op die plekken anders vormen dan op andere delen van het glas.

Deze verschillende vorming van vochtdruppels maakt de afdruk zichtbaar. Op de plaats waar de zuiger heeft gezeten, zal het water zich meer hydrofoob gedragen en een andere druppelvorm aannemen, meer opbollend dan op andere delen van de ruit.

Vernetting is een natuurlijk proces en heeft geen invloed op de functionaliteit van het glas. Bij normaal wassen zullen de afdrukken uiteindelijk verdwijnen, afhankelijk van hoe vaak en hoe grondig er wordt gereinigd.

Het gebruik van agressieve middelen kan dit proces versnellen, maar kan ook schade toebrengen aan aangrenzende delen en mogelijk ook aan het glas zelf. Dit wordt daarom niet aanbevolen.

Vernetting is geen geldige reden voor reclamatie. De ruit dient schoon, droog en bij bewolkt weer (diffuus licht) beoordeeld te worden. Onze beoordeling volgt het protocol 'Beoordeling enkel glas bij oplevering' van het KCG Kennis Centrum Glas.