Verschil tussen bovendakzonwering en een onderdakzonwering

Overkapping met onderdakzonwering

Wanneer u op zoek bent naar de perfecte zonwering voor uw veranda of terrasoverkapping, komt u al snel de termen onderdakzonwering en bovendakzonwering tegen. Beide opties hebben hun eigen unieke voordelen en toepassingen. In deze blog leggen wij uit wat de verschillen zijn, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Onderdakzonwering

Onderdakzonwering wordt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de onderkant van het dak van uw veranda of terrasoverkapping gemonteerd. Dit type zonwering biedt verschillende voordelen:

  1. Bescherming tegen weersinvloeden: Omdat de zonwering onder het dak zit, is deze beter beschermd tegen regen, wind en vuil. Dit betekent dat u e zonwering gerust kunt laten hangen, zelfs als u niet thuis bent. 
  2. Temperatuur- en lichtregeling: Onderdakzonwering helpt niet alleen om de temperatuur onder de overkapping te reguleren, maar ook om de lichtinval te beheersen. Dit zorgt voor een aangename schaduw en bescherming tegen schadelijke UV-straling.
  3. Esthetiek: Onderdakzonwering is vaak minder zichtbaar van buitenaf, wat kan bijdragen aan een strakker en netter uiterlijk van uw veranda. 

Bovendakzonwering

Bovendakzonwering wordt bovenop het dak van de veranda of terrasoverkapping geplaatst. Dit type zonwering heeft ook zijn eigen voordelen:

  1. Effectieve warmtewering: Omdat de zonwering bovenop het dak zit, blokkeert deze de zonnestralen voordat ze het dak bereiken. Dit helpt om de warmte buiten te houden en zorgt voor een koelere ruimte onder de overkapping. 
  2. Extra schaduw: Bij bovendakzonwering kunt u het doek laten uitsteken voorbij de randen van het dak, wat zorgt voor extra schaduw. Dit is vooral handig als u een bredere overkapping hebt.
  3. Elektrische bediening: Veel bovendakzonweringen zijn uitgerust met een elektrische aandrijving, waardoor u ze eenvoudig kunt bedienen met een afstandsbediening of zelfs via een app. 

Welke keuze maakt u?

De keuze tussen onderdakzonwering en bovendakzonwering hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren. Als u op zoek bent naar een oplossing die beschermd is tegen weersinvloeden en een strakke uitstraling heeft, dan is onderdakzonwering een goede optie. Wilt u echter maximale warmtewering en extra schaduw, dan is bovendakzonwering wellicht de betere keuze.